Önkéntesként Afrikában -Interjú Bódás Biankával

Az alábbi interjúban ismerkedjetek meg Bódás Biankával, akinek a története egyáltalán nem mondható hétköznapinak. Bianka ugyanis idén januárban megvalósította egy régóta dédelgetett álmát és teljesen egyedül vágott neki Afrikának, hogy önkéntesként kutat és iskolaszárnyat építsen a Tanzániában élő gyerekeknek. Ebben a hihetetlenül inspiráló interjúban Bianka mesél a kint töltött időszak élményeiről, a tapasztalatairól és a jövőbeni terveiről egyaránt, illetve tanácsot is ad azoknak, akik szintén szeretnék kipróbálni magukat önkéntesként. Mindenképp olvassátok el az interjút elejétől a végéig, és ha esetleg lennének még kérdéseitek Biankához, akkor a bejegyzés alján megtaláljátok az elérhetőségeit.

Hogyan mutatnád be magad röviden annak, aki nem ismer?

“Az önzetlen segítség motivál és boldoggá tesz.”

Életem része az utazás, ami egyben a szenvedélyem is. Kalandor típus vagyok, szeretem a kihívásokat, vonz az ismeretlen, hajt a felfedezők vágya. Mindig érdekeltek a távoli kultúrák, a szokatlan helyszínek. Nyitott, örökké mosolygós, közvetlen személyiség vagyok, könnyen alakítok ki kapcsolatokat, de nagyon kevés embert engedek valóban közel magamhoz. Imádom az extrém sportokat, búvárkodom, szörfözöm, wakeboardozom. Közel egy évtizede dolgozom a média világában, de érdeklődésem egyre inkább a nemzetközi kapcsolatok, humanitárius segítségnyújtás és a fejlesztéspolitika felé fordult.  Afrika számomra több mint kaland, egzotikus turistaút helyszíne. A kontinens megtanította nekem, hogy segíteni sokkal nehezebb azoknak, akit nem ismerünk. Mégis, ha létezik valami, amiért érdemes küzdeni a nehézségek ellen, akkor azért, hogy másokon, ismeretleneken segíthessek. Ehhez ad számomra felbecsülhetetlen keretet a most létrehozott saját alapítványom, az Afrika Határok Nélkül Alapítvány.

Forrás: Bódás Bianka

Miért döntöttél amellett, hogy önkéntes munkát vállalsz?

Egész életemben ragaszkodtam ahhoz az modellhez, miszerint az élet egy nagy körforgás és minél többet segítünk másoknak önzetlenül, annál többet kapunk vissza. Számomra ez gyerekkorom óta működik. Szeretek adni, segíteni, tanítani….  Mindig is segítettem itthon , hol látványosan, hol a háttérben meghúzódva, de vágytam rá, hogy afrikai gyerekeknek, örömöt csempésszek apróságokkal, jelenlétemmel az életükbe. Ez a vágy 11 éve fogalmazódott meg bennem egy film nézése közben. 18 éves voltam, láttam egy filmet és az első olyan film volt ami, igazán megérintett, ott és akkor megfogadtam, ha egyszer megtehetem, időm lesz rá és úgy érzem megérek belül is a feladatra az álmomat , vágyamat valósággá alakítom. A film címe, Határok nélkül. Angelina Jolie filmje. Afrikában játszódik.

Hogyan találtad meg ezt a lehetőséget?

Lassan 1,5 évvel ezelőtt a világhálón böngészve bukkantam rá egy cikkre, az Afrikáért Alapítvány cikkére, amely “Fogadj örökbe” programról írt. Ez egy gyerektámogatás program, több ország közül lehetett kiválasztani, hol szeretnék támogatni gyerekeket. Én a gyerekek arcait néztem, és az alapján választottam. Választásom Veronikára esett, aki jelenleg 6.osztályos tanuló.  Ő Tanzániában él, azon belül is Namangában. Green Eden School. Magán kézben lévő iskola, ami támogatásokból tartja fel önmagát. Nem volt kérdés ezek után, hogy ne látogassam meg. Miután megszereztem az Namangai iskola igazgatójának elérhetőséget, felvettem vele a kapcsolatot és leszerveztem magamnak az utamat. Több időt szerettem volna kint tölteni ezért kitaláltam mit és hogy szeretnék csinálni és magam mögött hagytam az itthoni életemet. 49 napot az iskolában voltam, és további 17 napot utazgattam Tanzániában.

Hogyan nézett ki egy átlagos napod? Mesélj egy picit arról, hogy mi is volt pontosan a feladatod?

Mindennap új feladatot, új célt találtam magamnak. Az iskolában tanítottam, felvilágosító órákat tartottam. Helyi családokat látogatottam és üzletfejlesztési tanácsaimmal segítettem vállalkozásaikat. Aztán 200 főre főztem magyar specialitásokat.  Új tantermet építettem, pihenésképpen krétatáblákat festettem. Befejeztem egy tavaly megkezdett kútfúró projektet, melynek anyagi hátteréről és lemanageléséről is gondoskodotam, külön öröm, hogy alig egy hét leforgása alatt elkészültünk vele, így most már száraz évszakban is van vizük.  A szociális életem is mozgalmas volt emellett, vasárnaponként templomba jártam, családi rendezvényeken, esküvőn, baráti összejöveteleken vettem részt.

Milyen nehézségekkel kellett szembe nézned az önkéntes munkád során? Hogyan lendültél túl rajtuk?

Mivel minden napomat mesebelinek éltem meg, ezért csak a boldog pillanatokra fókuszáltam és nehéz lenne kiválasztanom egy dolgot is. Teljesen más kultúra, más szokások, más rendszer jellemzi Afrikát. Mélyszegénységben élő emberek gondolkodása, logikája eltér a miénktől. Minden hétköznapi megszokott rutinfeladat más volt…de nem nevezném nehezebbnek, csak másnak. Ha párat kellene említenem: nem volt mindig áramunk, nem volt sokszor vizünk, napi 5 pohár vízzel fürödtem vödörből, nem volt angol wc-nk, napi 2-3 km-t sétáltunk, hogy piacra, boltba eljuthassunk, a helyi busz csak akkor indult el amikor megtelt utasokkal, volt hogy 3 órát kellett várni rá, nem volt széles választék táplálkozás területen sem. De számomra minden természetesnek tűnt és gyorsan alkalmazkodtam, nagyon jó volt kiszakadni az itthoni mókuskerékből.

Milyen tapasztalatokkal, élményekkel lettél gazdagabb az elmúlt időszakban? Milyen változásokat hozott ez az időszak az életedben?

Nagy személyiségfejlődésen mentem keresztül.  Továbbá értékrendbeli változásokat. Látva azt, hogy hiába szegények, általában sokkal boldogabbak, jobban tudnak örülni annak a kevésnek is, amijük van. Megtanultam jobban értékelni a pillanatot és megélni azt. Ahogy türelmet is tanultam Afrikában, ahol minden kétszer olyan lassan zajlik, mint nálunk. Közben az is tanulságos volt, hogy Tanzániában sokkal bátrabban, őszintébben kimutathatom az érzéseimet. Természetesen, ahogy az interjú elején is említettem, alapjában megváltoztatta az életemet ez a misszió. Ezért létrehoztam egy alapítvány, aminek keretein belül fogom folytatni a megkezdett munkámat.

Mit tanácsolsz azoknak, akik szintén szeretnék kipróbálni az önkénteskedést?

Először is fogalmazza meg magában, miért is szeretné ezt csinálni. Önzetlenül segíteni, adni szeretne másoknak vagy pedig hiányzik valami az életéből és “kapni” szeretne valamit egy ilyen úttól. Egyik sem rossz vagy jó. Mindenki más céllal megy Afrikába. Ha ezt az okot megtalálta, keresse fel a számára hiteles, megfelelő szervezetet, személyt vagy ha nagyon bátor kutakodjon, tájékozódjon induljon útnak, hogy megvalósítsa álmát. Amióta itthon vagyok, rengetegen kerestek már meg engem is, hogy szívesen csatlakoznának hozzám a következő utamhoz, az Afrika Határok Nélkül Alapítvány ajtaja nyitva áll mindenki előtt.


Forrás: Bódás Bianka

 Mik a további terveid?

Nagyon sok tervem van, melynek megvalósulását, a világban kialakult helyzet tudja csak befolyásolni . Elsősorban az Alapítványunk életre hívásának ötlete is a folytonos megújulásból, a kontinens kulturális és természeti adottságainak szinte kifogyhatatlan inspirációjából fakadt.  Az Afrika Határok Nélkül Alapítvány működése azokra területekre fókuszál, ahol lehet, és kell is cselekedni. Élelmezésbiztonság, az egészséges ivóvízhez való hozzáférés, a klímaváltozás ügyeinek képviselete mellett alapítványunk tevékeny részese a kétoldalú kapcsolatoknak is. Elkötelezettek vagyunk az oktatás, a kultúra és a szociális kérdések ügyének, kiemelt célunk a hátrányos helyzetű, olykor leírhatatlan nyomorban élő gyermekek támogatása. Egyértelműen kijelenthetjük, hogy ezek az én terveim is, nemcsak az alapítványom terveim. Ha általános hétköznapi tervekre vagy kíváncsi, akkor a helyi szuahéli nyelv tanulása, önkéntesség népszerűsítése, folyamatos tanulás, önfejlesztés.

Bianka elérhetőségei:

Ha tetszett az interjú, akkor osszátok meg a barátaitokkal és ismerőseitekkel, hogy minél többen olvashassák Bianka inspiráló történetét. Amennyiben pedig szeretnétek elmesélni a saját sztoritokat, akkor írjatok e-mailt, és egyeztetünk a részletekről.  
💕  

Get the Latest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

© 2022 · on Genesis Framework

Copyright© 2022 · TheBProject · Minden jog fenntartva · Log in