Írj te is karrier-bakancslistát!

Neked is hever egy bakancslista az íróasztalod fiókjának a mélyén? De ha nincs is összeszedve írásban, akkor a fejedben biztosan van pár olyan tétel, amelyeket szeretnél megvalósítani az életed során, nem igaz? A bakancslistán töprengve viszont azon morfondíroztam, hogy a szakmai elképzeléseinkről és céljainkról vajon miért nincs ilyen tételes listánk a legtöbbünknek? Pedig a munkánk jelentős részét teszi ki a mindennapjainknak, ennek ellenére mégsem szánunk rá kellő időt, hogy átgondoljuk a céljainkat. Sodródunk tervek nélkül, 10-20 év múlva pedig megbánjuk, hogy nem gondoltuk át alaposabban, hogy mit is szeretnénk elérni hosszútávon. Nos, arra gondoltam, hogy írhatnánk közösen a bakancslista mintájára egy karrier-bakancslistát, ahova felkerülhetnének azok a tételek, amelyeket szeretnénk elérni a szakmai életutunk során. Benne vagytok? Ha igen, akkor ebben a bejegyzésben adok pár tippet arra, hogy mi kerülhetne fel a listátokra.

Miért legyen karrier-bakancslistád?

  • Mankóként funkcionál a hosszútávú tervezésben
  • A segítségével könnyebb felülvizsgálnod időközönként a kitűzött céljaid
  • Segít, hogy nemet mondhass olyan dolgokra, amik nem szolgálják a karrierutad, és nehéz döntési szituáció esetén könnyebb mérlegelni, hogy mi az ami összhangban van a terveiddel


Menj el egy coachhoz vagy karrier-tanácsadóhoz

Ha nem tudod megfogalmazni, hogy mivel is szeretnél foglalkozni hosszútávon, több ötleted is van, de nem vagy biztos abban, hogy melyik úton indulj el, akkor fektess be egy coachba vagy egy karrier-tanácsadóba. A coach segít letisztázni a céljaid, útmutatást ad az elérésükhöz, a karrier-tanácsadó pedig segít a konkrét lépések kidolgozásában. Válaszd azt a szakembert, akire perpillanat szükséged van.


Válj szakértővé a saját területeden

Én az élethosszig tartó tanulásban hiszek, ha valaki megkérdezi tőlem, hogy mit tartok a legfontosabbnak az életben, akkor valószínűleg ezt válaszolnám. Folyamatosan képezd magad, tájékozódj, legyél nyitott és végtelenül kíváncsi. Rengetegen esünk bele abba a csapdába, hogy kikerülve az iskolapadból már nem akkora intenzitással képezzük magunkat, de nagyon fontos, hogy a tanulás kiemelt szerepet kapjon az életünkben. Olvass szakmai blogokat, magazinokat, hallgass podcastekat, legyen része a mindennapjaidnak a tanulás.


Vegyél részt egy konferencián

Minden évben elhatározod, hogy elmész egy nagyobb konferenciára, de az ára miatt mindig megtorpansz? Nem tudod eldönteni, hogy jó befeketetés-e vagy sem? Nézd ki konkrétan, hogy melyik az a konferencia, amin szeretnél részt venni, olvass utána és ha igazán hasznosnak ítéled, akkor tegyél félre rá tudatosan. Egy konferencia kiváló terep arra, hogy bővítsd a szakmai ismereteidet, úgyhogy élj a lehetőséggel.


Adj elő

Régóta nézegeted a TED előadásokat, és megfogalmazódott benned, hogy de jó lenne előadni azon a színpadon? Vagy esetleg egy szakmai konferencia színpadára vágysz? Ne csak álom legyen, hanem tegyél is érte! Találj ki egy témát, állítsd össze az előadás vázlatát, kezdj el járni nyilvános beszéd felkészítő rendezvényekre (pl. Toastmasters) és utána vágj bele, és jelentkezz előadónak. Ez egy olyan mérföldkő lesz a szakmai életedben, amit soha senki nem vehet el tőled és mellesleg jelentős kapcsolati tőkére is szert tehetsz.


Kérj fizetésemelést/ emelj árakat a válallkozásodban

Ha alkalmazotti státuszban vagy, és már évek óta nem emelték a fizetésed, viszont egyre nagyobb a felelősséged, akkor itt az ideje, hogy odaállj a főnököd elé és fizetésemelést kérj tőle. Gyűjts össze a nagyobb szakmai mérföldköveid, támaszd alá számokkal az eredményeid, és állj ki magadért. Ha pedig vállalkozásod van, akkor gondold át, hogy mikor is emeltél árakat utoljára, és mi lenne az az ár, ami egyenes arányban áll a befektetett munkáddal. Ne legyél szégyenlős, mert igenis megérdemled!


Vegyél fel egy asszisztenst

Ha túl sok a feladat és már az elvégzett munkád minőségére megy, akkor ideje kiszervezned pár folyamatot és vegyél fel egy asszisztenst. Tudom, nehéz elengedni a teljeskörű menedzselését a munkafolyamatoknak, de mindenképp érdemes, hiszen az időd a legértékesebb és ezzel a lépéssel minőségi javulást tudsz elérni. Felvenni egy új munkavállalót, pedig egy olyan folyamat, aminek a során rengeteget tanulhatsz.


Legyél mentor

Törekedj a szakmádon belül, hogy a szakterületed szakértőjévé válj, fejlődj, tanulj, majd pedig add át a tudásod. Ha belép a céghez egy új ember, akkor kérd meg a főnököd, hogy hadd legyél te a mentora. Amennyiben lehetőség van a szakmád bemutatására egy prezentáció keretében a középiskolákban, egyetemeken, akkor jelentkezz, hiszen szakmailag egy kiemelkedő feladat a tudásunkat átadni a fiatalabb generációnak. Lépj be szakmai Facebook zárt csoportokba és segítsd a válaszaiddal a közösséget. Ragadj meg minden olyan lehetőséget, ahol a tudásoddal segíthetsz.Írj egy könyvet

Szeretnél egy könyvet a polcodra, amelyen szerzőként a te neved van feltüntetve? Régóta kacérkodsz a gondolattal, hogy írj egy könyvet, de mindig is úgy gondoltad, hogy ez neked nem sikerülhet? Kiadóhoz bekerülni nehéz, de ma már rengeteg alternatíva van, ha tényleg könyvkiadásban gondolkodsz. Lehet ez egy e-book, vagy ha ragaszkodsz a nyomtatott formátumhoz, akkor magánkiadásban is a piacra dobhatod a könyvedet. Hajrá, kezdj bele, hiszen ma már számtalan jó példa van erre, miért ne sikerülhetne neked is?


Törekedj a munka-magánélet egyensúlyára

A munkánk fontos, nagy szerepet tölt be az életünkben, de ne felejtsük el, hogy ahhoz, hogy boldogok és kiegyensúlyozottak legyünk, meg kell tanulnunk egészséges határvonalat húzni a munkánk és a magánéletünk között. Nem szabad elhanyagolnunk az emberi kapcsolatainak, ugyanúgy energiát kell befektetnünk a kapcsolataink ápolásába, valamint fontosak a hobbik és a sport, és időt kell szánnunk önmagunkra is. Legyen egyik tételed a karrier-bakancslistádon a work-life balance megtalálása.


Építsd a személyes márkád

A legtöbben még nem fogják fel annak a fontosságát, hogy a személyes márkájuk építésébe energiát fektessenek, pedig az egyik legkardinálisabb feladata egy szakembernek jelenleg. Ha az ember alkalmazotti státuszban dolgozik, akkor hajlamos elfelejteni, hogy önmagát promotálja, pedig mindenkinek fontos, hogy legyen egy felépített szakmai brandje. Hozz létre egy weboldalt, akár egy ingyenes platformon, építsd fel a Linkedin profilod, vagy készíts portfóliót. Rengetegek lehetőséged van, csak kezdd el még ma.


Érd el, hogy előléptessenek

Gondold át a szereped a munkahelyeden és ha egy ideje már nincs fejlődési lehetőség az adott pozíciódban, akkor ideje feljebb lépni a ranglétrán. Ülj le a vezetőddel és beszéljétek át a lehetőségeid, vagy ha már nincs továbblépési lehetőség, akkor gondolkodj például a munkaköröd kibővítésén, vagy egy új osztályba való átlépésben.


Végezz el egy online tanfolyamot

Ha gondolkoztál valamilyen tanfolyam elvégzésén, akkor ne tétovázz tovább, úgysem lesz soha alkalmas az idő, iratkozz be még a héten. Online szinte bármilyen képzést megtalálsz, szánj időt a számodra megfelelő kiválasztására. A magadba fektetett idő és pénz, az egyik legjobb befektetetés hosszútávon, higgy nekem.


Hozz létre egy saját vállalkozást

Nem muszáj főállású vállalkozónak lenni, lehet ez csak egy hobbi projekt, de érdemes kipróbálni legalább egy rövid ideig a vállalkozói létet. Rengeteget lehet tanulni és fejlődni egy vállalkozás működtetése során, így ha van valami ötleted, akkor érdemes megvalósítani. Legyen szó szappanok készítéséről, fotózásról, vagy jógaoktatásról, tényleg csak nyerhetsz, ha belevágsz.

——————————————————————————————————————————————–


✨ Készültem nektek most is egy kis extrával: készítettem egy nyomtatható karrier-bakancslista sablont. Ha kitöltötted és van kedved megosztani velem a terveid, akkor használd a #karrierbakancslista hashtaget az Instagramon vagy a Facebookon. Ha szeretnéd letölteni, akkor kérlek kattints erre a linkre: kérem a listát.

Mi kerül fel a te karrier-bakancslistádra? Milyen célokat szeretnél elérni? 5 éven belül szeretnél senior pozícióba kerülni? Szeretnél felvenni egy gyakornokot magad mellé? Saját vállalkozásba kezdenél? Beszélgessünk a komment szekcióban.

Get the Latest

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

© 2022 · on Genesis Framework

Copyright© 2022 · TheBProject · Minden jog fenntartva · Log in