Working Woman Interjú #14 – Szabó Zsuzsanna, igazságügyi vámszakértő

A Working Woman interjúsorozat következő részében ismerkedjetek meg Szabó Zsuzsannával, aki igazságügyi vámszakértőként dolgozik. Zsuzsanna az interjúban elmeséli, hogy miként alakult a karrierje, mit szeret a legjobban a munkájában, illetve megosztja velünk azt is, hogy milyen jó tanáccsal látná el a 21 éves énjét. Ha szeretnétek felvenni a kapcsolatot Zsuzsannával, akkor a bejegyzés alján minden elérhetőséget megtaláltok hozzá, keressétek bátran.


1.Hogyan mutatnád be magad 2 percben annak, aki nem ismer?

Szabó Zsuzsanna vagyok, az Y, vagyis a „HŐSÖK” generációjához tartozom és igazságügyi vámszakértőként dolgozom Budapesten. Főállásban egy piacvezető német multinacionális cég München-i vámcsoportjának vagyok a vámszakértője, e mellett pedig saját vállalkozás keretében vámtanácsadással, szakértői vélemények készítésével, folyamat optimalizálással, auditálással és szakmai oktatással, vizsgáztatással foglalkozom. Célom, hogy ügyfeleim tevékenységük során megfeleljenek a jogszabályoknak és a NAV elvárásainak, adó optimalizálás kíséretében.

2. Mesélj egy picit a karrieredről. Hogy jutottál el oda, ahol most tartasz?

Kecskeméten születtem, ott is nevelkedtem, illetve helyezkedtem el első munkahelyemen, konkrétan a Kecskeméti Fővámhivatalnál. Édesapám, aki anno Kecskemét város tűzoltó parancsnoka volt, ajánlotta, hogy szereljek fel a fináncokhoz, mondván „Fiam, ez egy nyugdíjas állás, menj és állj helyt” …és ezzel felszereltem 1999-ben hivatásos pénzügyőrnek őrmesterként. Nem állt tőlem távol az uniformis, Anyukám gyakran bevitt minket a tűzoltóságra Apuhoz gyerekkorunkban, önfeledten rohangálhattunk az irodákban. A ranglétra legalsó lépcsőfokán kezdtem el a hivatásom 19 évesen, majd kitartó munka és rengeteg tanulást követően 2015. évben szereltem le századosként. De mi is történt ez alatt a 16 év alatt? Rengeteg élmény, buli, munka, barátság és szakmai fejlődés. 10 hónapos bentlakásos kiképzés, lövészet, vámjog, büntetőjog, pénzügy-számvitel magolás és természetesen az esti büfés jövedéki termékek érzékszervi vizsgálata sem maradhatott ki (magyarul: iszogatás barátokkal). 25 éves voltam, mikor a Kecskeméti Vámhivataltól felvezényeltek a Vám-és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságára Budapestre és itt ragadtam, azóta is itt élek. Szakmai munkám során elsősorban vámérték, transzferár, származás és áruosztályozással foglalkoztam, de 6 éven át teljesítettem szolgálatot a NAV Szakértői Intézeténél is. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara után mérlegképes könyvelői, vámügyintézői, valamint pénzügyi és számviteli szakellenőri képesítéseket szereztem. Vámtarifa specialista és regisztrált belső ellenőr vagyok, továbbá a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara, valamint a Magyar Vámügyi Szövetség aktív tagja. Bírósági kirendelésre igazságügyi szakvéleményeket készítek és emellett oktatói tevékenységet folytatok, örömmel és teljes odaadással képzem a jövő nemzedékét a vámjog szeretetére.

3. Hogyan néz ki egy átlagos munkanapod?

Munkanapjaim nem mindig átlagosak, mivel rengeteg kihívásnak kell eleget tennem, és reggel 6:00 órakor, mikor felkelek nyilván még nem tudhatom, hogy az nap mi fog „beütni”. De ha nincs komolyabb kihívás, akkor 7 órakor az irodában vagy otthonról dolgozok, délután pedig folytatom a vállalkozás teendőivel, e-mailezés, számlázás, személyes megbeszélések, oktatás, stb. Este hétkor már sokszor azt sem tudom, hogy fiú vagyok-e vagy lány, ja és valamit nem árt főzni is…de ettől függetlenül szeretem amit csinálok!

4. Mi a legjobb része a munkádnak?

Jelenleg a szakmai oktatásban lelem legnagyobb örömömet. Úgy vélem a szakmai pálya csúcsa, ha valaki átadhatja tudását, tapasztalatait a következő generációnak. Nagyon mély érzés látni azt, hogy több fiatal diákom helyezkedett el vámterületen és több év után is örömmel keresnek fel.

5. Milyen képességek és készségek szükségesek ehhez a munkához?

Kitartás, felelősség tudat, folyamatos önképzés a jogi környezet állandó változása miatt, lojalitás, nyitottság az innovációra, ugyanakkor képviselni a hagyományos értékeket, mint például a tisztelet, megbízhatóság. A bizalom, a pártatlanság és titoktartás elengedhetetlen ebben a szakmában.

6. Mit tartasz az eddigi legnagyobb eredményednek?

Ez nehéz kérdés. Talán erre nincs is egy konkrét eset, sokkal inkább összességében tudok nyilatkozni. Szakmai eredmény például az, amikor ott állsz a bíróságon a bírák előtt, az ügyvédek, valamint az ügyészek bűvkörében és végül a Te szavadra, szakértői véleményedre alapozva hozza meg döntését a bíró. De hasonló sikernek tudom be azt is, hogy szakembereket oktathatok, illetve a saját egyéni vállalkozásom is egyfajta siker történet.

7. Milyen nehézségekkel kell szembe nézned a munkád során? Hogyan lendülsz túl rajtuk?

A legnehezebb sokszor egyedül meghozni bizonyos döntéseket. Konzultálni vagy vitatkozni lenne jó néha valakivel. Emellett az is kihívás, hogy egy laikus ügyfélnek úgy adjam át a szakmai tájékoztatást, hogy az érthető, hétköznapi legyen számára. Továbbá az idő a legnagyobb ellenségem, mert a határidőket pontosan be kell tartani. Erre van papír alapú klasszikus naptárkám, ami tele van írva, így biztos, hogy nem felejtek el semmit.

8. Mit tanácsolsz azoknak, akik hasonló pályán képzelik el a jövőjüket?

Azt tanácsolom, hogy bátran vágjon bele! A vám nagyon széles körű és csodálatos szakterület. Gondoljunk csak bele, elképzelhető, hogy a vámos vagy vámügyintéző fog elsőként találkozni egy adott áruval az országban vagy talán az EU-ban. Később pedig ugyanazt az árut látja majd viszont a boltok polcain. Nagyon sok rész területei vannak: jövedék, adó, szabálysértés, vám, így Mindenki megtalálhatja a számára közelebb álló szakterületet.

9. Mivel kapcsolódsz ki, ha nem dolgozol?

Többnyire a munkámmal kapcsolódom ki. Ettől függetlenül persze én is szoktam lazítani, ilyenkor sétálok vagy olvasok, esetleg tévézek. Kedvenc nyári időtöltésem a motorcsónakázás és minden, amit víz közelében lehet csinálni.

10. Mit üzennél a 21 éves önmagadnak?

Tanulj aktívabban idegen nyelveket!

VILLÁMKÉRDÉSEK

Ha tarthatnál egy TED előadást, akkor mi lenne a témája?

Az árubesorolás, vagyis a termékek vámtarifaszámainak pontos megállapításának jelentősége. Ezen alapszik minden vámteher és sokan sajnos nem ismerik.

Mi a legjobb stresszkezelési tipped?

Mély levegő vétel és meditációs zene. Ha ez nem segít, semmi gond, üvöltsd ki magadból!

Ha csak egyetlen egy könyvet ajánlhatnál másoknak, akkor melyik lenne az?

Rachel Field-től az „Egy Asszony három élete” című regény.

Szabó Zsuzsanna elérhetőségei:

Ha tetszett az interjú, akkor osszátok meg az ismerőseitekkel, illetve olvassátok el a Working Woman sorozat előző részeit is. Amennyiben pedig szeretnétek jelentkezni interjúalanynak, akkor írjatok e-mailt, és egyeztetünk a részletekről.   💕

Get the Latest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

© 2022 · on Genesis Framework

Copyright© 2022 · TheBProject · Minden jog fenntartva · Log in