15 tipp egy produktív vasárnaphoz

Szinte minden vasárnap eszedbe jut, hogy bárcsak megnyomhatnál egy stop gombot és soha többé nem jönne el a hétfő reggel? Ha úgy érzed, hogy ez a hétvége is elszaladt, a következő hét feladatai pedig már ott tornyosulnak feletted, ne ess pánikba, hanem inkább készülj fel tudatosan most vasárnap a jövő hét kihívásaira. Összeállítottam egy olyan rutin listát, aminek segítségével én már nem is gondolom (annyira) tragikusnak a hétfői munkanapot, és remélem, hogy te is be tudsz építeni pár tippet a vasárnap délutánodba.


1. Írd össze a 3 legfontosabb feladatod

Az első tippem nagyon egyszerű: ülj le az íróasztalodhoz és írd össze a hétfői napod top 3 feladatát. Ezek azok a teendők lesznek, amelyeket mindenképp el kell végezned a nap végére, történjék szinte bármi. Ami engem illet, én először összeírom az összes feladatom, utána pedig veszem a listám és priorizálom a teendőimet. Ezáltal fókuszáltabban tudok belevágni a hétkezdésbe, és nem fogok majd ide-oda csapongani a feladataim közt.

2. Vedd elő a naptárad

Csapd fel a határidőnaplód vagy nyisd meg a Google naptárod és vezess fel minden fontos találkozót, határidőt, és programot. Nézd át a programajánlókat, ha akad olyan, ami támogatja a személyes és szakmai fejlődésed, akkor próbálj meg rá időt szakítani. 

3. Ütemezd a feladataid

Többször említettem már, hogy ha egy nagyobb cél megvalósításán dolgozol, akkor bontsd egészen apró részfeladatokra és mindennapra ütemezz be legalább egy feladatod a listádról. Ugyanis csak lépésről lépésre lehet megvalósítani a legnagyobb álmokat, és az első lépést mondjuk tedd meg ezen a vasárnapon. A feladatok ütemezésére én az Asana alkalmazást használom, ami nagyban megkönnyíti a különböző projektjeim kezelését, és egyébként abszolút ajánlom neked is, sőt nemsokára írok róla majd egy bejegyzést a használatáról.

4. Ellenőrizd az e-mailjeid

Néha a zero inbox csak egy rózsaszín álom, de én tényleg törekszem rá, és próbáld meg te is. Nézd meg a privát és a céges e-mailjeid ( tudom, szentségtörés, de én szeretek hétfőn úgy leülni az asztalom elé, hogy nem zúdul a nyakamba egy halom feladat) és rendszerezd őket. A felesleges e-maileket és az irreleváns hírleveleket töröld egy mozdulattal, a megoldandó feladatokat címkézd fel. Egyébként írtam már egy bejegyzést a témában, úgyhogy kattints ide, ha érdekel, hogy én hogyan menedzselem az e-mailjeimet.

5. Fejleszd magad

Miután kikerülsz az iskolapadból, onnantól csak rajtad múlik, hogy mennyi időt szánsz az önképzésedre, a szakmai fejlődésedre. Tehát ha szeretnél megtanulni egy új nyelvet, vagy szakmai cikkek olvasásával bővítenéd az ismereteid, vagy szeretnéd megtanulni a kaligrafikus írást, akkor tudatosan szánj időt rá, akár vasárnap délután 1-2 órát, vagy találj időt rá a heti tervedben.

6. Építsd be a mozgást 

Bárcsak azt mondhatnám, hogy én és a mozgás nem tudunk egymás nélkül élni, de csak hazudnék, mert sajnos igenis jól megvagyok nélküle.  Alapjáraton egyáltalán nem hiányzik, csak akkor jut eszembe, amikor meglátok egy Nike hirdetést. Viszont amikor megfájdul a hátam a sok üléstől, vagy meg kell másznom 4 emeletet, mert nincs lift, akkor mindig újragondolom a kapcsolatom a sporttal és ezen felbuzdulva legalább heti két napra beírok valami mozgásformát a naptáramba. 

7. Tervezd meg a heti menüdet

Egy protip tőlem: tervezd meg, hogy melyik nap, mit, mikor és hol eszel. Ezzel el kerülöd a hétfői ebédnél a kb. 2000 forintodba kerülő kérdést: mit és hol ebédeljek? Nézz be a hűtőbe, ha valami hiányzik, akkor szaladj el bevásárolni. Időt és persze pénzt spórolsz ezzel a rutinnal, és ugye ki ne szeretne magának némi pluszt ezekből?

8. Sétálj

A mozgásról már beszéltem, de a séta egy vasárnapi program legyen. Egy 30 perces séta remekül kitisztítja a fejet, de akár hallgathatsz séta közben podcasteket is, és így a mozgás és az önfejlesztés egy kalap alatt megvan. Lehet páros program is, menj a barátoddal vagy barátnőddel és beszélgessetek séta közben egy jót.

9. Próbálkozz meg a naplóírással.

Egy régebbi próbáld ki ebben a hónapban bejegyzésemben szerepel a naplóírás, így abban a bejegyzésben bővebben olvashatsz erről a témakörről. Szerintem szuper dolog leírni a téged foglalkoztató gondolatokat, vagy akár napról napra vezetni egy hálanaplót. Én egy Google drive dokumentumban vezetem a naplómat, és esténként írok pár sort a napom történéseiről.

10. Törődj magaddal

Ne csak mindig a munka legyen a fókuszban, hiszen a hétvégén alapjáraton a pihenésé a főszerep. Tegyél fel egy arcmaszkot, gyújsd meg az ezer éve a fiókodban porosódó illatgyertyákat, indíts el egy filmet, amit már régen meg szerettél volna nézni és egyszerűen csak pihenj.

11. Találj ki valami szuper programot

Egy autósmozi, egy szabadtéri színház vagy egy hétvégéi piacozás? Iktass be valamelyik napra valami szórakoztató programot, ami feldobja majd az egész hetedet.

12. Feküdj le időben. 

Némítsd le a telefonod, kapcsold ki a tv-t, ha nem vagy álmos, akkor olvass pár oldalt egy könyvből. Húzz tiszta ágyneműt és igyál meg egy citromfűteát. Nagyon fontosnak tartom az elegendő és megfelelő minőségű alvást, hiszen fáradtan nem lehet világuralomra törni. :-) Ezen a vasárnap feküdj le időben, a 8 óra alvás mindneképp legyen meg.

13. Tervezd meg, hogy melyik nap mit veszel fel.

Nagyjából állísd össze fejben, hogy melyik nap mit fogsz felvenni. Indítsd el egy mosást, vasald ki, amit másnap szeretnél felvenni.  Ha valamit nem hordasz, akkor pakold ki a szekrényből, illetve szabadulj meg a lyukas, elnyűtt holmiktól is.

14. Rakj rendet

Töröld le az íróasztalod, takarítsd le a konyhapultot. Ahhoz, hogy produktív legyél, fontos a rendezett környezet, úgyhogy ne spórold meg az időt a rendrakásra.  Pakold ki a táskádat, a felesleges dolgokat dobd ki. A blokkokat gyűjtsd össze és vezesd fel egy excel táblába.

15. Ellenőrizd a bankszámlád

Nem értem, hogy miért nem foglalkozik a legtöbb ember a pénzügyeivel, pedig elég kardinális kérdés a mindennapokban. Nézd át az előző heti költéseidet, rendszerezd őket egy excelben vagy egy sima kockás füzetben. Gondold át, hogy a következő héten milyen kiadásokkal kell kalkulálnod és tervezd meg a büdzsédet.

Nem gondoltam volna, hogy 15 tétel fog végül szerepelni a listámon, de tényleg ezek a rutinok azok, amelyek segítenk felkészülni vasárnap a következő hétre. Természetesen ne ránduljon görcsbe a gyomrod, ha csak egyet-kettőt tudsz beépíteni az életedbe, hiszen már ezzel is sokat tettél egy produktív hétfőért. 

Beszélgessünk a komment szekcióban! Mi az amit ma vasárnap megteszel, hogy a jövő heted sikeres legyen?

..és végül hajrá lányok, megcsináljuk a következő hetet is!

Get the Latest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

© 2022 · on Genesis Framework

Copyright© 2022 · TheBProject · Minden jog fenntartva · Log in