Working Woman Interjú #5 – Kunsági Anna, kreatív karrier-tanácsadó, tréner és adózási szakember

A Working Woman interjúsorozat következő részében ismerkedjetek meg Kunsági Annával, aki kreatív karrier-tanácsadó, tréner és adózási szakember. Anna az interjúban megosztja velünk, hogy mit szeret a legjobban a munkájában, mit tart az eddigi legnagyobb eredményének, és betekintést enged egy átlagos munkanapja is. Ha pedig tudni szeretnétek, hogy mit üzenne a 21 éves énjének, akkor mindenképp olvassátok végig az interjút. Ha szeretnétek felvenni a kapcsolatot Annával, akkor a bejegyzés végén minden elérhetőséget megtaláltok hozzá, keressétek bátran.

1.Hogyan mutatnád be magad 2 percben annak, aki nem ismer?

Kunsági Anna vagyok, kreatív karrier-tanácsadó, tréner és adózási szakember. Bár első végzettségem közgazdász, mindig is ott motoszkált bennem az emberi lélekre való kíváncsiság, ennek a bonyolult rendszernek a minél teljesebb megértésére való vágy és az, hogy ott tudjak lenni embertársaim mellett, amikor szükség van rám. Így jutottam el a trénerségig majd pedig a karrier-tanácsadásig, amiket ugyan jelenleg még csak részmunkaidőben űzök, viszont a munka minden egyes percét imádom! <3

Egyszerre tartom magam intro- és extrovertáltnak: imádok emberekkel lenni, beszélgetni, konferenciákon és szemináriumokon előadni és ez nagyon tölt is, van azonban, amikor ez sok lesz, és akkor nyugisabb időszak következik, amikor inkább otthon vagyok, sportolok, olvasgatok, sütök-főzök, szeretteimmel töltök időt.

Számomra az önismeret, a személyes és szakmai fejlődésem rendkívül fontos az életben, néha már kicsit túl is tolom ezeket. Fő életcélom az, hogy velem együtt jobb hely legyen ez a világ – még ha csak kicsivel is. Ehhez igyekszem képességeim szerint minél többet teremteni és hozzáadni ahhoz, amihez tudok.

2. Mesélj egy picit a karrieredről. Hogy jutottál el oda, ahol most tartasz?

A karrieremet közgazdászként kezdtem, pénzügy-számvitel BA-n végeztem a Corvinuson. Utána rögtön elkezdtem dolgozni adótanácsadó gyakornokként egy nagy nemzetközi cégnél, ahol mai fejjel nézve rengeteget melóztam. Utána egy kisebb kitérő következett, majd pedig az a hely, ahol 6 órában – most már vezető beosztásban :) -máig is dolgozom. Érdekes, hogy az adótanácsadói szakmámban is sokszor tudatosan kerestem azokat a “réseket” vagy színtereket, ahol nem csak szigorúan a szakmában egyedül egy laptoppal, hanem kifejezetten emberekkel dolgozom: új belépőket tanítottam és tanítok máig is, belsős képzéseket kezdtem tartani magyar és angol nyelveken, konferenciákon adok elő. 

A segítői pályakép igazából mindig is megvolt bennem különböző formákban: hol önkénteskedtem, hol tábort szerveztem a közösségemben vagy gyerekprogramokat a plébánián. Talán 2-3 éve jött el az a pont ahol azt mondtam magamnak, hogy az énemnek ezt a részét is jobban ki szeretném bontani – nem csak hobbik és érdeklődés szintjén. Ekkor kezdtem el a trénerképzőt, utána pedig a karrier-tanácsadói képzést. A saját vállalkozás igazából már egy kétéves álom, aminek beindításához 2019 szeptemberében kaptam az utolsó lökést – így azóta Be the Change néven működöm ebben a formában :) 

Tréningjeim és egyéni alkalmaim során is vezető gondolatom az, hogy képesek vagyunk megteremteni magunknak azt a munkaformát, amely számunkra és így környezetünk számára is az adott időpontban és körülmények között a legtöbb értéket teremti.

Mit jelent ez? Sokszor elmondom, hogy én nem segíteni szeretnék a hozzám fordulóknak – számomra a segítség szóban ott van az, hogy én többet tudok mint te, profibb vagyok, tapasztaltabb… Engem sokkal inkább a személyiségközpontú pszichológia azon alapgondolata ragadott meg, miszerint minden ember a saját legszakavatottabb szakértője, tehát mindenkiben megvan azoknak a képességeknek és erőknek a tárháza, amelyekkel el tud BOLDOGulni ebben az életben. Éppen ezért én segítség helyett támogatást és klienseim mellett állást adok, a teljes figyelmemet és szaktudásomat az együtt töltött napokban-órákban. Igyekszem minél több eszközt megmutatni a hozzám fordulóknak, amelyekből a saját személyiségünknek megfelelően ők maguk tudják azokat kiválasztani, amik számukra adott pillanatban a legmegfelelőbbek.

Fontos elemnek tartom mind a csoportos, mind pedig az egyéni alkalmainkon a kreativitást. Rengetegféle kreativitás létezik a művészi inspirációktól kezdve a pénzügyi kreativitáson át az anyai-apai kreativitásig. Ami közös bennük, az a spontaneitás, az elmének egy olyan elengedett állapota, amikor merünk új dolgokat összekötni, kísérletezni, merünk önmagunk lenni. Tapasztalatom szerint ez rengeteget segít abban is, hogy eredményesen teremtsük meg magunknak a vágyott munkakört, hogy merjünk kilépni a keretek közül. Ebben a szellemben kreatív feladatokat is beépítek az alkalmaimba, amelyek segítenek azoknak az ötleteinknek a felszínre hozatalában, amelyek a hétköznapi konvenciók és keretek miatt nem tudnak felszínre törni.

Végül, de nem utolsósorban megemlítem az önismereti fókuszt. Tréningjeim és egyszemélyes üléseim alkalmával is a hozzám forduló személyiségéből indulunk ki, az ő álmait, vágyait, erősségeit, alapvető személyiségjegyeit vesszük alapul közös munkánkhoz. Folyamatosan tapasztalom, hogy az a munka elégít ki minket igazán, amely a saját személyes céljainkhoz, életvitelünkhöz, személyiségünkhöz a leginkább tud illeszkedni.

3. Hogyan néz ki egy átlagos munkanapod?

Jelenleg napi 6 órában dolgozom adózási, transzferár szakemberként, emellett tartok egyéni karrier-tanácsadást, Meetupokat és készülök a tréningjeimre. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki a karantén kezdetéig, hogy heti 3 nap dolgoztam 8 órát, egy nap 6-ot, a péntekemet pedig teljesen a karrier-tanácsadásra tudtam szánni. Ezen a napon nap közben is fogadtam klienseket, illetve a nap többi részét tudtam önfejlesztéssel, vállalkozásfejlesztéssel vagy éppen pihenéssel tölteni.

Szóval igazából egy hétfő-csütörtöki napom teljesen úgy telt mint egy átlagos irodai dolgozónak, azzal a különbséggel, hogy este fogadtam még klienseket. A péntekemnek még nem volt konkrét kialakult napirendje – általában az szabta meg a napot, hogy mikor jöttek kliensek – eköré igyekeztem felfűzni a többi tennivalót.

Azért mondom ezeket múlt időben, mivel a vírus hozta home office eléggé átszabta a napirendemet. Most visszatértem ahhoz, hogy minden nap 6 órában csinálom az adózási, transzferáras dolgaimat, mellette/ közben pedig fogadom online a klienseket és képzem magam. Annyi jó van így ebben, hogy az ügyfeleimnek rugalmasabban tudok időpontokat ajánlani, mert nem kell odautaznom az ülés helyére.

4. Mi a legjobb része a munkádnak?

Minden :) :) :)

Imádom, amikor készülök a megtartandó ülésekre, ahogy utánanézek annak, hogy mit fejleszthetnék még az anyagaimon, ahogy összerakom egy-egy alkalom anyagát. Izgi, amikor jönnek a kliensek, főleg először – hiába beszéltünk már telefonon -, hogy ki lesz ott, milyen a stílusa, késik-e, hogyan reagál bizonyos dolgokra. Leginkább akkor veszem észre, hogy mennyire feltölt a munkám, amikor vége van egy ülésnek és egy jóleső, energikus érzés tölt el.

5. Milyen képességek és készségek szükségesek ehhez a munkához?

Én itt ketté bontanám magát a karrier-tanácsadást mint segítő szakmát és a vállalkozói létet mint életmódot.

A karrier-tanácsadás igazából egyfajta segítői szakma. Ehhez szerintem fontos az, hogy alapvetően kíváncsi legyek az emberekre és a sztorijaikra :) (megvallom, néha, amikor utazom a buszon, villamoson, nem hallgatózom direkt, de ha meghallok egy-egy beszélgetés részletet, mindig nagyon kíváncsi leszek :)) Fontos saját magam egyre bővülő ismerete – ez ugye egy olyan történet, aminek sosincs vége, maximum a forma változik :) Számomra az önismeret akár egyénileg, akár csoportosan, illetve a szakmai szupervízió alap szakmai igényesség, ami nem opcionális. Ezen felül kell még szerintem empátia, odafordulás és határtartás. Ez utóbbit sokszor nem említik a segítő szakmákhoz kapcsolódóan, pedig szerintem esszenciálisan fontos: ha ez nincs meg, akkor szétesem, kiégek, rámegy a párkapcsolatom. Igenis van, amikor nem érek rá tovább vagy egyáltalán nem érek rá, amikor már nem nézem meg a kliens üzenetét, csak másnap, amikor már leteszem a készülést…ezt én is folyton tanulom. Nyilván a vészhelyzet felülír pár dolgot. Viszont tény, hogy ha a határaimat be tudom tartani, egy sokkal kipihentebb, mosolygósabb, felkészültebb Anna lesz jelen az üléseken :) És akkor így utoljára de egyáltalán nem utolsósorban fontos a szakmai kíváncsiság; az, hogy energiát tudjak tenni a tanulásba, továbbképzésembe.

A vállalkozói lét, az ugye egy plusz dolog, ami a szakmával együtt jár, mivel szabadúszóként szeretném csinálni. Ehhez rengeteg kezdeményezőkészség, talpraesettség szükséges. Egy alapvető önbizalom is – mondjuk ha nincs elég, szerintem azt meg lehet, illetve muszáj is megszerezni közben, máskülönben nem fenntartható a vállalkozói életstílus. Adaptáció a változáshoz, újratervezni-tudás, rugalmasság: hogy ne ragaszkodjam feltétlenül egy szerintem jól kitalált elképzelésemhez, amikor úgy látom, hogy nem jön be. Hanem tudjam azt mondani, hogy OK, most ez így nem, akkor nézzük meg úgy. Ez utóbbi nekem is egy nagy tanulás. Szorgalom, szorgalom, szorgalom. Ezerrel. És tudni felállni és tovább csinálni. Akkor is, ha éppen nem megy, ha épp valami nem úgy sikerült, ahogyan szerettem volna, ha szerintem ratyi az egész úgy, ahogy van. Kapcsolatépítés – nagyon fontos. Kinek mennyi megy, mennyi fakad a személyiségéből (vagy talán annál egy leheletnyivel több :)). És végül, de kb. Elsősorban itt is a határtartás. Pihenőidők betartása, munka-magánélet egyensúly legyen meg! Ez eszméletlen fontos, ez mindennek az alapja.

6. Mit tartasz az eddigi legnagyobb eredményednek?

Konkrétan a karrier-tanácsadáshoz kapcsolódóan most éppen nagyon bennem van, ahogyan a legutóbbi kliensem állást kapott! <3

Olyan igazi egy legnagyobb konkrét nekem nincs – most visszatekintve büszke vagyok arra, ahogyan bele mertem vágni a képzéseimbe, időt és anyagiakat is rászánva, arra, ahogyan elkezdtem a nulláról a vállalkozásomat. Emlékszem, az elején sokszor be voltam parázva, hogy hogyan mondom majd meg valakinek a tutit, mit várnak majd el tőlem a kliensek, mi lesz, ha nem tudom valamire ott helyben a választ. Nem mondom, hogy most nincs néha ilyesmi, de mostanra sokkal nagyobb tapasztalatot szereztem már. Párom is segített abban, hogy a helyén tudjam kezelni ezeket a dolgokat.

Mondjuk most így belegondolva nagy eredménynek tartom, hogy ki merek állni a saját vállalkozásomért, a saját érdekeimért.

7. Milyen nehézségekkel kell szembenézned a munkád során? Hogyan lendülsz túl rajtuk?

Emberekkel való munkában sokszor előfordul, hogy valami nem úgy sikerül, ahogyan terveztem. Mondjuk felkészülök egy ülésre, ahol kiderül, hogy a kliens egy SOS problémát hoz – na, akkor félre minden, és nézzük azt. Ilyenkor az első pillanatok azért izgik, de nagy segítség, hogy mivel sokat készültem már és készülök folyamatosan, azt sosem érzem, hogy abszolút ne tudnék hozzászólni a témához – valamennyi munícióm mindig van, amivel el tudunk indulni, a többi meg már jön magától.

Vagy mondjuk van olyan is – ezt mindkét munkám során megélem -, hogy kérdeznek tőlem valamit és pont arra pont ott nem tudom a választ. Ettől régebben nagyon rettegtem – néha még most is rossz érzéssel tölt el. A megoldásom ilyenkor, hogy megmondom őszintén, hogy ezt még nem tudom, de következő alkalomra utánanézek (vagy ha fontos nagyon, akkor akár előbb is). Az, hogy ezt ki tudom mondani, hatalmas terhet vesz le a vállamról – nem kell mindig tökéletesnek lennem.

8. Mit tanácsolsz azoknak, akik hasonló pályán képzelik el a jövőjüket?

Nekem hatalmas tapasztalat, amit persze tudok, de újra és újra emlékeztetnem kell magamat, hogy nem mindenkinek az a jó, ami nekem. Ez persze triviális, de akár egy ülésre való felkészüléskor vagy beszélgetés közben jó, ha ezt tudom tudatosítani magamban – ok, én terveztem valamit, de a kliensnek most másra van szüksége. Ez ilyen jó tanács, hogy ezt mindenképp érdemes szem előtt tartani bármilyen segítő foglalkozásnál.

Nagyon fontos a kitartás. És a rugalmasság. Hogy nem minden fog előre úgy sikerülni, ahogyan azt kigondoljuk. Vagy egyáltalán nem is fog sikerülni. Amit tényleg jó látni, az az, hogy minden vállalkozásban van egy 1-1,5 éves felfutási idő, ami alatt elég sanszos, hogy veszteséget termel (persze valószínűleg egyre kevesebbet) és hogy emiatt nem szabad feladni!! Vagy hogy ha valamit elképzeltél, de az úgy nem jön össze, akkor szabad sírni, szabad pár napig letörni, de utána nagyon fontos, hogy tudj áttervezni.

9. Mivel kapcsolódsz ki, ha nem dolgozol?

Nagyon szeretek sportolni! Heti 2-3-szor edzőterem, most a karanténban pedig majdnem minden nap mozgok valamit itthon. Először nem voltam ilyen fegyelmezett sport terén (sem), de egy máig meglevő térdsérülésem gyógytornája megtanított a rendszerességre ezen a téren is. Szeretem, amikor évente párszor a Párommal el tudunk utazni kicsit, mondjuk a Velencei-tóra vagy Gyulára :) Szívesen találkozom barátokkal munka után, de a főzés is nagy kedvencem!

10. Mit üzennél a 21 éves önmagadnak?

Hogy merjen jobban a szívére hallgatni és azt csinálni, amire hívást érez magában. Legalább részidőben. És hogy lazuljon le, vesse bele magát az életbe :)


VILLÁMKÉRDÉSEK

Mi az első 3 tétel a bakancslistádon?

Huhh, nincs ilyenem, de ha írnék egyet, a Balaton-átúszást tutira rátenném. Meg az El Caminót.

Mi az esti rutinod kedvenc része?

Most a karanténban nagyon felértékelődik az esti rutin :) Talán a zuhanyozás és utána egy kis szépítkezés :)

Ha választhatnál a repülés és a láthatatlanság szuperképességek között, melyiket választanád?

Repülés

Kunsági Anna elérhetőségei:

E-mail cím: anna.kunsagi[kukac]gmail.com

Honlap: www.bethechange.hu

Facebook: Be the change

Ha tetszett az interjú, akkor osszátok meg az ismerőseitekkel, illetve olvassátok el a Working Woman sorozat előző részeit is. Amennyiben pedig szeretnétek jelentkezni interúalanynak, akkor írjatok e-mailt, és egyeztetünk a részletekről. 💕


Get the Latest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

© 2021 · on Genesis Framework

Copyright© 2021 · TheBProject · Minden jog fenntartva · Log in