The B Project Könyvklub – Marie Forleo: Minden megoldható!

Hallotattok már Marie Forleoról? Marie sikeres életvezetési tanácsadó, aki világszerte több millió embernek segített már nagyot álmodni és megtanította a követőit arra, hogy az eredményekért bizony cselekedni kell.

Miért választottam ezt a könyvet a könyvklub következő olvasmányának?

Marie Forleo munkásságára még 2012 körül figyeltem fel, ekkor ugyanis pályakezdő voltam és nem igazán tudtam, hogy mit is kezdjek az életemmel. Ebben a kevésbé motivált időszakomban nagyon sokat segítettek Marie blog bejegyzései, az inspiráló Youtube videói, és azóta is töretlen lelkesedéssel követem, tehát nem titok, hogy a könyve megjelenését nagyon-nagyon vártam és az elsők közt szereztem be. Marie stílusa, gyakorlatias tanácsai nekem szinte előre borítékolták, hogy az újonnan megjelenő kötete szintén tanulságos olvasmány lesz, és:*spoiler: így is lett!*

Marie a példakép. Számtalanszor megkérdezték már tőlem, hogy kit tartok a példaképemnek, de sokáig nem tudtam válaszolni erre a kérdésre. Viszont mióta betoppant az életembe Marie, azóta az ő nevét szoktam kiemelni a válaszomban. Miért? Egyszerűen inspirál a személyisége, hihetetlenül lenyűgöz az optimizmusa, imádom a humorát, becsülöm a kitartását, és teljesen magaménak tudom érezni a mindig minden megoldható életszemléletét.

Miről is szól a könyv röviden a kiadó ajánlója alapján?

  • Egy egyszerű gyakorlatot, amely segítségével 42 százalékkal nagyobb eséllyel valósíthatod meg a céljaid.
  • Miként kerekedhetsz felül a pénz és az idő hiányán.
  • Mihez kezdj, ha multiszenvedélyes vagy, és az összes álmod meg akarod valósítani.
  • Hogyan kezeld a kritikát, a rosszakarókat és az imposztorszindrómát.
  • Miként különböztesd meg a félelmet a megérzéstől.
  • És végül kapsz egy bombabiztos tesztet, amivel a legrizikósabb helyzetekben is jól fogsz dönteni.

Minden megoldható!

A könyv fő gondolata már a címéből következtethető, azaz, hogy az életben minden megoldható. Bármit is szeretnél elérni az életedben, mindig van mód arra, hogy végül sikerüljön, csak meg kell találnod az odavezető utat. Ebben az optimista szellemiségben osztja meg velünk Marie azt a 9 lépést (fejezetet), amelyek irányt mutatnak nekünk az életben, továbbá segítenek megküzdeni az elénk gördülő akadályokkal.


„Minden megoldható.” Több egy egyszerű kifejezésnél. A megingathatatlan optimizmus filozófiája. Egy látásmód. Egy mantra. Egy meggyőződés. De ami a legfontosabb, hogy megállíthatatlan leszel tőle. “

1. lépés – Ütemtervet kell készítened, ha eredményeket akarsz

Ha több célod van, amit szeretnél elérni, akkor van pár lépés, amelyeket mindenképp meg kell tenned a terveid megvalósítása érdekében: folyamatosan fejlesztened kell magad, új dolgokat kell kipróbálnod, továbbá kapcsolatokat kell építened, de mindenekelőtt cselekedned kell és bele kell tenned a 120 %-ot mindenbe. Ha nem dolgozol az álmaid megvalósításán, akkor ugyanis nem fogod elérni őket sohasem.

2. lépés – Hinned kell az álmaidban

Tudod, hogy mit szeretnél úgy igazán? Megkérdezted már magadtól, hogy mi az a cél, amiért bármit képes vagy megtenni? Ha felteszed magadnak ezt a kérdést, akkor ne olyat mondj, ami elvárható lenne tőled, hanem olyat, amit tényleg teljes szívből szeretnél. S hiszel magadban annyira, hogy tudd, képes vagy rá? Ugyanis minden a hittel és a meggyőződéssel kezdődik.

“Hosszú távon a meggyőződéseid határozzák meg a sorsod. “

3. lépés – Szabadulj meg a kifogásaidtól

Az életedért csak te vagy a felelős. Nem a szüleid, nem a főnököd, nem a párod, hanem egyedül csak is te. Mikor azt mondod, hogy ezt vagy azt nem tudod megcsinálni, akkor teljes mértékben felelősséggel tartozol a kijelentésedért.

“Kétféle ember van a világon: azok, akiknek indokaik vannak, és azok, akik eredményeket érnek el. “

4. lépés – Hogyan küzdd le a félelmet

Jegyezd meg jól: a félelem nem az ellenséged. Ne hagyd, hogy meggátoljon bármiben az, hogy félsz a kudarctól. Fontos: A félelem ellenszere a cselekvés. Bármi is legyen a célod, higgy magadban, kezdj el cselekedni, mert csak akkor van esélyed, hogy valóra váljanak a terveid.

5. lépés – Pontosítsd az álmod

Volt egy időszak Marie életében (a húszas éveinek a nagyrésze), amikor egy barátja kanapéján húzta meg magát, éjjel csaposként és pincérként dolgozott, hogy napközben elkezdhessen coachként dolgozni. Ez a szituáció szerinted sem lehetett könnyű, igaz? Viszont Marie nem adta fel, meghatározta, hogy mi az, amit el szeretne élni, és bár nem tudta, hogy mikor és milyen módon válik ez a valósággá, de nem volt hajlandó megtorpanni, amíg el nem érte a célvonalat.

6. lépés – Vágj bele, mielőtt készen állnál

A legjobb időpont az álmaid megvalósításához pont a tegnap volt. De mivel a tegnapon már túl vagyunkk, ezért kezdd el ma és cs-e-l-e-k-e-d-j. Ha holnapig vársz, akkor csak további 1 nappal halogatod az álmaid megvalósulását. Mindig lesznek akadályok, kihívások, úgyhogy ignoráld a kifogásaid. Tegyél lépéseket most a terveidért, ugorj bele a bizonytalanságba, attól függetlenül, hogy mennyire félsz, és lépj ki végre a komfortzónádból. Hidd el azt az örök igazságot, hogy soha nem lesz megfelelő az alkalom a terveid megvalósításához!

7. lépés – Haladás a tökéletesség helyett

A tökéletességre való törekvésről már több könyvklubban is beszéltünk. Az egyetlen út a fejlődéshez, ha adsz egy esélyt magadnak, hogy hibázni tudj és tanulhass belőlük. A perfekcionizmus ne gátoljon a haladásban, adj magadnak lehetőséget, és fogadd el a tényt, hogy nem lehet mindig minden tökéletes.

8. lépés – Utasítsd vissza a visszautasítást

Kritikusaid mindig lesznek. Biztosíthatlak, hogy számtalanszor fogod még hallani az életedben, hogy nem vagy elég jó, nem vagy elég tehetséges, nincs elég kitartásod, úgyhogy inkább add fel. Viszont te erősítsd meg magad és egyszerűen ne foglalkozz ezekkel a hangokkal. Menj tovább az úton és ne engedj a külső nyomásnak. Ez az egy életed van, ne engedd, hogy mások ítélkezései és rosszindulató megjegyzései visszatartsanak.

9. lépés – A világnak szükésge van a különleges tehetségedre

Ne légy önző, és oszd meg a világgal, hogy mire vagy képes. Biztosan van egy ötleted, képességed, álmod, amelyhez bár lehet, hogy van hasonló, de a te személyiségeddel, a te tudásoddal még nem valósítatta meg senki, hiszen mindannyian különbözőek vagyunk. Ne felejts el Marie egyik legfontosabb mantráját: a világnak szüksége van a különleges tehetségedre, az egyedi hangodra és energiáidra, az ajándékra, ami Te magad vagy.

Neked ajánlom a könyvet, ha…

  • ha nem egy tipikus önfejlesztő könyvet keresel
  • ha követed Marie Forleo munkásságát
  • ha szereted a hasznosítható gyakorlati tippeket

The B Project könyvklub kérdések:

A könyv olvasása során volt “aha” pillanatod? Ha igen, akkor melyik fejezetnél?

Marie multiszenvedélyesnek vallja magát. Rád is igaz ez? Ha igen, akkor miben nyilvánul ez meg?

Marie azt írja, hogyha félsz valamitől, akkor nevezd meg konkrétan és írd le, hogy mi a legrosszabb dolog ami történhet. Van olyan félelmed, ami akadályoz jelenleg az álmaid elérésében? Mi a legrosszabb dolog, ami megtörténhet?

Kritikusaid mindig lesznek – mondja Marie. Te hogyan küzdesz meg a negatív véleményekkel?

Melyik gyakorlat volt a kedvenced a könyvből? Mire világított rá ez a feladat?

Van olyan cikk, podcast, videó anyag, ami szerinted kiegészítené az olvasottakat? Ha igen, akkor oszd meg velünk!


Ha lenne 1 kérdés, amit feltehetnél Marie Forleonak, akkor mi lenne az?

Ajánlanád ezt a könyvet másoknak? Ha igen, akkor miért?

Mik a kedvenc idézeteid a könyvből? Melyik idézet az, amit kiraknál háttérképnek a telefonodra?

EXTRA // Ismét készítettem nektek mobil háttérképeket a kedvenc idézeteimből, úgyhogy töltsétek le, és állítsátok be a telefonotokon: letöltés az alábbi linken.

Beszélgessünk a komment szekcióban vagy a Facebook zárt csoportomban a kérdésekről, tegyél fel újakat, vagy egyszerűen csak osszd meg velünk mi tetszett a legjobban ebben a könyvben. Ha pedig szeretnél csatlakozni a könyvklubhoz, akkor kövesd a Facebook oldalam.

A következő könyvklub témája Melinda Gates: A nő helye c.  kötet lesz. Részletek a Facebook eseményben. Addig is jó olvasást!

Get the Latest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2021 · on Genesis Framework