5 dolog, amit próbálj ki novemberben

Tényleg alig hiszem el, hogy már novembert mutat a naptár, innen már nincs megállás, alig 4 hét és nyitogathatjuk az ablakokat a karácsonyi kalendáriumunkon. Az óraátállítás után vagyunk, sokkal korábban sötétedik, így hajlamosak vagyunk esténként bekuckózni, de ne felejtsük el, hogy a terveinken ebben a hónapban is érdemes dolgozni. Íme néhány ötlet tőlem, hogy a legtöbbet hozhassátok ki a következő 30 napból is, mielőtt beköszönt a tél és elkezdődne az őrült karácsonyi készülődés. 

Írj  hálanaplót 

Biztosra veszem, hogy már Te is hallottál az ún. hálanaplóról, és már többször el is határoztad, hogy belevágsz a vezetésébe, de eddig valamiért mindig halogattad.  Semmi baj, november hónap lesz a te hónapod, ugyanis az őszi hétköznapi esték rutinjaiba tökéletesen beleillik a naplózás. Nem kell drága direkt erre a célra készített gratitude journalt beszerezned, csak keress egy régi füzetet a holmijaid közt és egyszerűen kezd el.  Esténként, lefekvés előtt írj össze legalább 3 dolgot, amiért hálás vagy, amik feldobták a napod, vagy sorold fel sikereidet, és a kis napi győzedelmeidet. Törekedj rá, hogy ne csak sablonszövegeket írj le, hanem egészen konkrét dolgokat vess papírra: pl. Ma a kedvenc kávézómban ittam egy finom espressot; A metrón sikerült olvasnom 5 oldalt az aktuális könyvemből.  Nem kell görcsölni, írj fel mindent ami eszedbe jut.

Tipp: Ha nem szeretsz kézzel írni, és inkább egy alkalmazást használnál, akkor ajánlom ezt az applikációt: Gratitude
Én egy egyszerű Google Sheeten vezetem a napi listámat év eleje óta, és már előre izgatott vagyok, hogy milyen jó lesz visszagörgetni az elmúlt 365 nap történéseit.

Takarítsd ki a hűtőd

A hűtő takarítás valamiért a házimunka lista végén kullog, pedig központi szerepe van az életünkben, hiszen itt tárolunk mindent,  amiket majd elfogyasztunk. Éppen ezért, karikázz be egy hétvégét a naptáradban, amikor is kipakolod és ha kell leolvasztod a hűtőszekrényedet. Mielőtt visszapakolnál a polcokra, nézd át a lejárati dátumokat és szabadulj meg attól, amitől már szükséges. Alaposan takarítsd ki, utána pedig rendszerezd a hűtőd úgy, hogy a zöldségnek, gyümölcsnek, a felvágottaknak és minden másnak legyen meg a fix helye. Ez azért is jó, mert mindig tudod majd, hogy hova nyúlj és sokkal átláthatóbb lesz, ha főzni szeretnél valamit.  Mindig írj bevásárló listát és töltsd fel a hűtőd, hogy munka után ne csábulj el egy gyorséttermi vacsira.

Tipp: Szuper tippeket ad a hűtő rendszerezéséhez az alábbi videójában Kívül Belül Boldogság blog Szandrája, nézzétek meg mindenképp, ha nehezen veszítek rá magatokat a takarításra.

Állíts össze egy havi cél listát

Elképesztő, hogy 1 hónapban mennyi minden megvalósítható, ha tudatosan beosztjuk az időnket és megfelelően megtervezzük az előttünk álló 30 napot. A havi célok meghatározása a kulcs ahhoz, hogy elérhesd az éves célkitűzéseid, majd pedig a legnagyobb 5-10-15 éves terveid. A havi célok azért nagyok jók, mert a segítségükkel könnyedén nyomon követheted a terveid haladását, és láthatod, hogy milyen lépések azok, amelyek feltétlen szükségesek az elképzeléseid megvalósulásához.  A feladatod tehát novemberben az, hogy összeírod mit szeretnél megvalósítani ebben a hónapban. Ezután pedig tedd ki a cetlit egy központi helyre és utána már csak annyi a feladat, hogy mindennap tegyél a céljaidért. 30 nap múlva pedig remélem elégedetten pipálod majd ki a listádat és adsz egy jó nagy pacsit magadnak.

 Szabadulj meg 10 felesleges cuccodtól

Én minden hónapban értetlenül állok a sok holmi felett, ami összegyűlt a táskámban, az íróasztalomon, a konyhámban. Gondolok itt a majdnem elfogyott tusfürdős flakonra, beszáradt körömlakkokra, a beérkező számlákra, vásárolt magazinokra, az íróasztalon sorakozó post-itekre. A rendrakás sajnos egy olyan dolog, ami folyamatosan követeli a szinten tartást, így hiába tetted rendbe múlt hónapban az íróasztalod, ebben a hónapban is muszáj lesz szelektálnod. A teljesítendő kihívás ebben a hónapban legyen az, hogy nézz körül a lakásodban és szedj össze legalább 10 dolgot, ami már felesleges és dobd ki a szelektívbe. Egyszerűen hangzik nem igaz?

Kezd el megtervezni a karácsonyi kiadásaid

Ahogy már a bevezető szövegben is említettem, nyakunkon a karácsony. Összesen két fizetést kapunk addig, úgyhogy nem árt kicsit foglalkozni a pénzügyeinkkel. Egyik szabad délutánodat szánd arra, hogy megtervezed előre majd a decemberi kiadásaidat. Gondold át: Hány főnek szeretnél ajándékot venni? Milyen dekort tervezel a szobádba? Szükséges-e egy új ruhát vásárolnod a karácsonyi céges vacsira? Fodrászhoz és kozmetikushoz is szeretnél még eljutni az ünnepekig?  Becsüld meg a költségeket, és vezesd fel a saccolt összegeket egy sima kockásfüzetbe vagy egy excel táblába. Mindennek az alapja a tudatosság, így nem kell majd görcsölnöd a kiadásaid miatt, és azon rágódnod, hogy vajon kijössz-e a fizetésedből. Még épp elég időd van megtervezni és felkészülni a kiadásokra, így végül olyan karácsonyod lehet majd, mint amilyet elképzeltél magadnak.

Tipp: A The Cottage Market blog írója készített egy nagyon cuki ingyenes tervezőt, töltsétek le és nyomtassátok ki, ebben tényleg öröm lesz vezetni a kiadásokat.

Ezek lennének a november havi tippjeim. Melyiket ötletet próbáljátok ki majd ki mindenképp? Írjátok meg kommentben!

Get the Latest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020 · on Genesis Framework