Ha rád fér egy kis extra motiváció

Így szeptember elején a nyári szabadság már csak egy szép emlék az Instagram feedünkben, és lassan minden és mindenki visszatér a régi kerékvágásba. Én személy szerint rajongok az őszért, és azzal a kijelentéssel is abszolút egyet tudok érteni, hogy a szeptember az új január. Ilyenkor buzog bennem a tettvágy, újabbnál újabb ötleteim támadnak, temérdek szakmai program van a városban, és tényleg ott van a levegőben az új kezdet vibrálása. Viszont bevallom, hogy vannak olyan pillanatok, amikor nehezemre esik kikelni az ágyból és beszambázni a munkahelyemre, a mellék projektjeimre pedig már egyáltalán nem marad energiám a nap végére, gyakorlatilag csak a túlélésre játszom ezeken a napokon. Ebben a szituációban szükségem van némi motiváció utánpótlásra, és ilyenkor segítségül általában a TED Talk videókat hívom. Egy-egy ilyen 10 perces videó megnézése után feltámad bennem az “aha” és az “igen, meg tudom csinálni” érzés és máris könnyebb neki állnom az előttem álló temérdek feladatnak. Ebben a bejegyzésben összeválogattam 4+1 TED Talkot, ami remélem Nektek is ad egy kis extra löketet a munkához, a hatékony időgazdálkodáshoz és a terveitek megvalósításához.

1. Laura Vanderkam – Hogyan gazdálkodjunk okosan a szabadidőnkkel?

Laura Vanderkam, akinek az időmenedzsment a fő szakterülete, ebben az előadásában arról beszél, hogy az embereknél általános probléma, hogy drasztikusan több feladatot és kötelezettséget vállalnak el, mint amennyi belefér a napi 24 órájukba. Laura úgy vélekedik, hogy a kulcs a hatékony időbeosztáshoz a rendszeres mérlegelés, valamint fontos meghatározni a prioritásokat az életünk különböző területein. Amennyiben Te is csak zsonglőrködsz az időddel, akkor feltétlen nézd meg ezt a rövid videót, mert hallhatsz néhány tanácsot, amit érdemes lesz megfogadnod.

2. Dan Pink – A motiváció tudományának meglepő oldaláról

Dan Pink ebben a 18 perces videójában a motiváció építőelemeit vizsgálja, azaz a külső és belső ösztönzők dinamikáját. Dan rávilágít arra, hogy ma már a hagyományos jutalmak bizony nem olyan hatékonyak, mint ahogy egy cég vezetősége azt elsőre gondolná. Továbbá mesél még a motiváció különböző szintjeiről, tehát mindenképp érdemes meghallgatni.

3. Paolo Cardini: Felejtsük el a párhuzamos munkavégzést, próbáljuk ki az egy feladatra való koncentrálást

Tegye fel magasra a kezét az, aki hajlamos egyszerre több feladat egyszerre csinálni? Egy excel tábla feltöltése ott, egy e-mail írása amott, közben fogadunk két bejövő hívást. S ez vajon hatékony? Nos, a tapasztalataim alapján nem igazán. Paolo Cardini a következő előadásában szintén megkérdőjelezi a multitasking hatékonyságát és példákkal bizonyítja, hogy mennyivel produktívabb az egy feladatra való fókuszálás.

4. Tim Urban – A halogatás nagymesterének elméjében

Tim a halogatás nagymestere. A következő TED előadásában arról beszél, hogy a rendszeres halogatása miatt milyen kényes szituációkba keveredett már, illetve mesél arról, hogy mekkora különbségek vannak egy halogató és egy nem halogató ember agya közt. Ne ijedjetek meg, semmi tudományos kitérő nincs a videóban, csak egy vicces és informatív előadás, ami után rögtön neki álltok a régóta halogatott feladataitoknak.


+1 David Grady: Hogyan lehet megmenteni a világot (vagy legalábbis magadat) a rossz megbeszélésekről

David Grady nem rajong a meetingekért, különösen azokért, amelyek teljesen feleslegesek (természetesen nekem fogalmam sincs, hogy miről beszélhet, nem tudnék példát hozni). A hiábavaló találkozókon való részvételért szerinte egy globális járvány a felelős, az ún. M.A.S (Gondolkodás Nélküli Elfogadás Szindróma), de a jó hír, hogy van rá vakcina, ami ráadásul szó szerint a mi ujjbegyünkben van. A következő meetingeket előtt feltétlen nézzétek meg az a videót.

Nektek melyek a kedvenc TED videótok, a produktivitás és/vagy motiváció témakörében? Szuper lenne, ha belinkelnétek azokat a videókat, amelyek inspiráltak Titeket, hogy jobban megtaláljátok a fókuszt a személyes és a szakmai életetekben egyaránt.

Get the Latest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020 · on Genesis Framework