Hogyan fejleszd magad akkor is, ha nincs rá időd

Tegye fel magasra a kezét az, aki valaha is panaszkodott arra, hogy neki egyáltalán nincs ideje semmire. Nos, elárulhatom, hogy én nem egyszer előszeretettel hangoztattam kezemet széttárva, hogy sajnos túl elfoglalt vagyok – legalább annyira, mint az angol királynő – például ha egy beszélgetésben szóba került, hogy miért nem olvasok több szakmai cikket, vagy miért nem teszek végre a céljaimért. Legyünk őszinték, ez a ”nincs rá időm” az egyik jolly joker kifogás, amit gyakorlatilag bármikor elpuffogtathatunk, ha egy ütős kibúvóra van szükségünk. A kérdés persze az, hogy ez a kijelentés vajon tényleg fedi a valóságot, vagy ez csak az önámítás tipikus példája és igazából fogalmunk sincs, hogy mivel telik el a rendelkezésünkre álló 24 óra. Éppen ezért nem árt feltérképezni, hogy milyen tevékenységekből áll egy-egy napunk, és ezek milyen időráfordítást igényelnek. Remek kis applikációik vannak erre a célra, én a Smarter Time-ot használom, töltsd le te is és kerülj képbe, hogy könnyebb legyen az időgazdálkodás.

Ha már tisztában vagyunk azzal, hogy mivel töltjük az időnket, akkor rátérhetünk az ún. nevezett holt időkre vagy másképpen fogalmazva az üres járatokra, amelyekkel valószínűleg nem számoltál az előbbi feladat során. Mit nevezek holt időnek? Minden 5-15-30 percet amit például egy programra várakozással vagy mondjuk a pénztárban való sorban állással töltünk, de idetartozik a házimunkára szánt idő, illetve a napi ingázás is.

Ezek rövid időintervallumok, amiket tulajdonképpen alig érzékelünk, pedig összeadogatva a napunk jelentős részét teszik ki. Ilyenkor legtöbbször a telefonunkat görgetjük vagy zenét hallgatunk, de ezeket az extra időket akár hatékonyan is kihasználhatnánk, most pedig meg is mutatom, hogy nekem milyen bevált ötleteim vannak erre.

Tony Robbins ezeket az üres járatokat “No Extra Time”-nak (azaz N.E.T) nevezi, ami tulajdonképpen nem más, mint egy produktív multitasking. Célja, hogy megmutassa, mennyi mindent ki tudunk hozni a rendelkezésünkre álló 24 óránkból anélkül, hogy plusz időt szabadítanánk fel.

A multitasking a legtöbb esetben nem javasolt, de ebben a koncepcióban működik. Ehhez viszont az kell, hogy az egyik tevékenység, amit végzünk ne igényeljen különösebb koncentrációt, így mellette tudunk fókuszálni egy másik tevékenységre.


Legközelebb ha takarítasz, edzel, várakozol, főzöl vagy ingázol akkor a Facebook és az Instagram görgetése helyett próbálj ki egyet az alábbi tippek közül:

  • Válaszolj az üzeneteidre –  Kattints a reply gombra a Gmail fiókodban, valamint válaszolj a Viber/Messenger/Instagram üzeneteidre. Ha nem igényel a válasz megírása több mint 10 percet, akkor ne halogasd, írd meg az üzenetet, amíg például a postán várakozol.
  • Halgass podcastokat – Ha szeretnél új dolgokat tanulni, vagy valamilyen témában elmélyedni, akkor erre a legjobb tippem a podcast hallgatás. Válaszd ki a kedvedre valót (például itt: Spotify) és indítsd el takarítás közben. 
  • Tanulj nyelveket–  Millió applikáció közül választhatsz, ami segítségével el kezdhetsz egy új nyelvet tanulni, úgyhogy vágj bele most. Pár remek app az én személyes kedvenceim közül: Duolingo, Quizlet, Anki,Memrise. Természetesen papírból is készíthetsz otthon szókártyákat, csak ne felejtsd el betenni a táskádba, hogy mindig kéznél legyenek.
  • Nézd át a to-do listád – Pörgesd át a feladataid, nézz rá a naptáradra, tervezd meg a következő napod. Használj Google Calendart és egy feladatkezelő applikációt és garantálom, hogy többé nem fog kicsúszni az idő a kezeid közül. Én a Wunderlistet használom, de szuper a Todoist is.
  • Kreatív 5 perc – Készíts 1 másodperces napi videókat a 1 Second Everyday appal, szerkessz meg egy képet az Instagrammra a Snapseed/ VSCO appal, írj naplót a Gratitude Journalba.
  • Olvass vagy hallgass hangoskönyvet– Életem legjobb befektetése a Kindlem volt, mindig nálam van, bárhova is megyek. Napi 30 percet utazok metróval, és csak a metrón olvasással befejeztem már egy tucat könyvet, pedig még csak márciust írunk. Ha olvasni nem szeretnél, akkor ott vannak a hangoskönyvek, ebben az esetben az Audible app lesz az új legjobb barátod. 
  • Online kurzus – Mindig el akartál végezni egy online kurzust az Udemyn vagy a Courserán? Amíg hajat szárítasz pont meg tudsz nézni egy leckét. Vagy töltsd le a telefonodra a TED alkalmazást és nézzél meg egy előadást a téged érdeklő témakörben.
  • Állj neki egy nagy tervednek- Régóta dédelgetsz egy nagy tervet, de eddig úgy érezted, hogy nincs rá időd? Szedd szét apró feladataira egy projekt tervezőben (Trello/Asana) és kezdd el. Például írni szeretnél egy könyvet? Akkor írj meg 2 oldalt, amíg holnap reggel vársz a vonatodra.
  • Mozgás – Várod, hogy lejárjon a mosás? Épp van 10 perced egy jóga gyakorlatra. Használd a Daily Yoga alkalmazást. 
  • Networking – Van egy barátod, akivel már nagyon régen beszéltél? Hívd fel, amíg rád kerül a sor a jegypénztárban. Valakinek már évek óta követed a munkásságát és szeretnéd felvenni a kapcsolatot? Itt az idő, küldj neki egy üzentet.

N.E.T (No Extra Time)

Amióta tudatosan el kezdtem figyelni arra, hogy hatékonyan használjam ki ezeket a holtidőket, sokkal, de sokkal produktívabbnak érzem magam, szinte már teljesen leszoktam a social média céltalan görgetéséről.

Remélem sikerült rávilágítanom arra, hogy igazából ritkán vagyunk túl elfoglaltak ahhoz, hogy elérjünk a céljainkat és változtassunk az életünkön. Legközelebb ha valamire azt akarjuk mondani, hogy nincs időnk rá, mondjuk azt helyette, hogy ez jelenleg most nem prioritás számunkra és rögtön másként állunk hozzá az adott dologhoz.


Most pedig Ti jöttök! Melyik ötlet tetszik Nektek a leginkább?  Tudjátok már, hogy mit fogtok csinálni legközelebb, ha tömegközlekedtek? Írjátok meg nekem kommentben!

Get the Latest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020 · on Genesis Framework