Hogyan találj új állást 48 óra alatt?

Ha most rákattintottál erre a címre, akkor valószínűsítem, hogy nem vagy elégedett a jelenlegi munkahelyeddel. Már jó ideje fontolgatod a váltást, de eddig valamiért nem mertél belevágni, az önéletrajzod régóta nem frissítetted már, a Linkedin fiókodba tizedszerre sem sikerülne belépned, és különben is kiráz a hideg az egész álláskeresési cécótól. Inkább meggyőződ magad, hogy tulajdonképpen nem is olyan pocsék a munkahelyed, a kollégák egész jó fejek, a fizetésedből ki lehet jönni, és különben sem időd, sem kedved a válasz nélküli önéletrajz küldözgetéshez és a többkörös kiválasztási procedúrákhoz. Viszont most szeretnék egy kis lökést adni a váltáshoz és éppen ezért összeírtam 5 rövidke tippet, ami bár új munkaszerződést nem garantál, de mindössze 2 nap leforgása alatt lesz egy fényesre csiszolt önéletrajzod és egy átgondolt terved a jövődet illetően. Egészen jól hangzik, nem igaz?

1. Kezdd el és találd ki!

Sablonos, tudom, de egyszerűen vágj bele, méghozzá most azonnal. Készíts egy teát, ülj le az íróasztalodhoz és gondold át, hogy mégis mi a probléma a mostani munkahelyeddel és fogalmazd meg magadban, hogy mi az amit igazán szeretnél csinálni helyette. Vegyél elő egy füzetet és írd le, hogy mik azok a munkafolyamatok amelyeket örömmel végzel a jelenlegi munkakörödben, például: szívesen szervezel találkozókat, szeretsz táblázatokkal dolgozni, akár non-stop menedzselnéd a cég Facebook és Instagram oldalát. Pár percet szánj a nem szeretem feladatokra is: melyek azok a tevékenységek, amelyeket a következő munkahelyednél már mellőznél? Például nem érzed jól magad ügyfélszolgálatos szerepkörben, az értékesítési feladatoktól feszült leszel stb. Most gondold át, hogy milyen feladatokban vagy jó? Mit tartasz az eddigi legnagyobb teljesítményednek? Milyen feladatok motiválnak? Az eddigi szakmai tapasztalataid, sőt a kedvenc szabadidős elfoglaltságaid által le tudod tisztázni magadban, hogy mit is szeretnél csinálni, mik az erősségeid, milyen területek iránt érdeklődsz.

Ha nem csak munkahelyt, hanem karriert is váltanál, akkor érdemes feltérképezni a lehetőségeket. Ehhez remek mankó az urban:eve blog Szeretem a munkám interjúsorozata. Itt rengeteg inspiráló beszélgetést olvashatsz különböző munkakörök képviselőivel. Ha kitaláltad a munkakört, akkor következő lépésként gondold át, hogy milyen vállalati kultúrában képzeled el magad, listázd a cégeket, ahol szívesen dolgoznál, böngészd át a honlapukat, kövesd a munkásságukat minél több platformon. A 48 óra egy részét szánd arra, hogy átgondold ebben a bekezdésben leírtakat, hiszen az álláskeresés sikerességéghez nagyban hozzájárul az önismeret. Az az igazság, hogy minél jobban ismered magad és az elvárásaidat, annál hamarabb találsz számodra megfelelő új munkahelyet.

2. Ajánlom magamat 2 percben

A legtöbben, ha nem vagyunk elégedettek a munkánkkal, akkor amint valaki a munkahelyünkről kérdez, már rögtön utat engedünk a panaszáradatunknak. Kesergünk a sok túlóra miatt, szidjuk a főnököt, a munkakörnyezetet, panaszkodunk a kevés fizetésre. Pedig akár másként is közelíthetnénk a helyzethez. Legközelebb mikor kérdeznek a munkánkról, akkor tekints az adott szituációra úgy, mint egy nagy lehetőségre. Ezentúl ha valaki megkérdezi, hogy mi a helyzet a munkahelyeden, akkor panaszkodás helyett az alábbiakat mondd: Még mindig az xy cégnél dolgozom, de mostanában azon gondolkozom, hogy eljött az ideje a váltásnak. Ha ismersz bárkit, aki esetleg tudna nekem új kihívást biztosítani, kérlek mindenképp szólj.  Szuper vagyok ebben és ebben, ilyen és ilyen feladatokat tudnék ellátni.  yx@yxy.com az email címem, kérlek írj, ha hallasz valami nekem való lehetőségről. Nem lehet tudni, hogy ki kit ismer, ezért állj ellen a késztetésnek és a folytonos elégedetlenkedés helyett tegyél lépéseket a jövőd felé.

3. Önéletrajz nélkül nem megy

Azt hiszem nyilvánvaló, hogy az álláskeresés előtt frissítened kell az önéletrajzod. A legtöbb ember számára ijesztőnek és időigényesnek tűnik ez a folyamat, ezért inkább neki sem áll.  Én pedig azt mondom Neked, hogy mindössze 1 óra az egész, úgyhogy állíts be egy időzítőt és kapcsolj turbósebességre.

  1. Készíts egy listát a mostani az eddigi feladataidról. Semmi körítés, csak felsorolás szerűen. 10 perc
  2. A listán jelöld be azokat a feladokat, amelyek a következő állásodnál majd a segítségedre lehetnek. Nézz körül a neked tetsző álláshirdetések közt és csillagozd be azokat amelyek relevánsak lehetnek. Tegyél bele kulcsszavakat, amire rá tudnak keresni a HR-sek. 10 perc
  3. Állítsd kronológia sorrendbe az eddig munkahelyeid, foglald össze mindegyiknél, hogy milyen feladatokat végeztél, milyen eredménnyel.  20 perc
  4. Lektoráld. Nézd át a helyesírást, olvass el minden szót, ahol nem vagy biztos az egybe vagy különírással, akkor hívd segítségül a helyesírási szótárt. 10 perc
  5. Foglalkozz az önéletrajzod kinézetével. Fordíts időt a betűtípus kiválasztására, fontos, hogy könnyen olvasható legyen és letisztult elrendezésű.  Én személy szerint pdf-ben mentem el a sajátomat, de a word is tökéletes, viszont akkor használd a tabulátorokat formázásra. 10 perc

Tádám! 60 perc és van egy naprakész önéletrajzod. Nem is volt annyira vészes, ugye?  Most küldd el e-mailben  egy barátodnak, hogy nézze át ő is. Ha elégedett vagy az önéletrajzzal, akkor következő lépcsőfok a Linkedin. A fő infókat átmásolhatod az önéletrajzodból is akár, írd be a fejlécedbe, hogy nyitott vagy az új lehetőségekre. Miután ezzel végeztél, keress egy pendrive-ot és másold rá az önéletrajzod, töltsd fel a Google drive-ra, így bárhol egy kattintás és máris a rendelkezésedre áll. Sőt, az sem árt, ha kinyomtatsz pár példány és besuvasztod a táskádba, bármikor jól jöhet, hogy van nálad egy példány.

4. Kész, rajt! 

Most, hogy az önéletrajzod naprakész, itt az ideje útjára bocsájtani. Küldd szét az ismerőseidnek, töltsd fel munkaerőkölcsönzők adatbázisába, a nagy álláshirdető portálokra, cégekhez, akik bár jelenleg nem hirdetnek nyitott pozíciót, de Te szívesen dolgoznál náluk. Iratkozz fel az állásportálok hírleveleire, és a Linkedinre kapcsolj be értesítést a téged érdeklő cégek nyitott pozíciójáról. Ha böngészel az állások között, és találsz egy neked való álláshirdetést, akkor ne habozz, küldd el a jelentkezésed. A 4. lépéssel letelt a 48 óránk,  és remélem most már mindenki készen áll a váltásra.  Ez a 2 nap nem sok ugye, és a csak az esetek kis százalékában szerezhetsz meg egy új állást ilyen rövid idő alatt, de ahogy az elején említettem az a legfontosabb, hogy megtetted a kezdőlépéseket, és ezért abszolút büszke lehetsz magadra, úgyhogy veregesd jól vállon magad.

Tetszett a cikk? Akkor kérlek küldd át egy barátodnak, hátha érdekes lehet neki is! Kommentben pedig írd meg, hogy menyire vagy elégedett a  mostani munkahelyeddel?

Get the Latest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020 · on Genesis Framework