Spanyolországban jártam

Amikor anno a blog tematikáján gondolkodtam, arra jutottam, hogy mindenképpen szeretnék az utazásaimról is írni Nektek.  Nos, nemrég Spanyolországban jártam, amiről mostanra megszületett a beszámoló képekkel és tippekkel együtt, remélem hasznosnak találjátok.

Április utolsó hetében indultunk neki a nagy kalandnak, az utat saját magunknak szerveztük.  Őszintén szólva, nem rajongok az előre szervezett csoportos utakért, ugyanis nem szeretek alkalmazkodni a kőbe vésett programokhoz. Ez a fajta rugalmasság persze viszonylag sok szervezést és tervezést igényel, de részemről megéri a teljes körű függetlenség, illetve az anyagiak terén is jobban járunk, ha mi tervezzük a költségeket. Spanyolországba szerencsére ma már akár 10 e Ft-ból is el lehet jutni, mindössze figyelmesnek kell lennie az ember lányának a repjegy foglalásakor. Alapjáraton mi a Barcelona-Montserrat-Madrid-Toledo “körutat” terveztük be, végül Toledo kimaradt, viszont úgy voltunk vele, hogy úgyis kell egy indok, ami miatt vissza kell térni majd az Ibériai- félszigetre. Az “időbeosztásunk” egy Google Drive-on szerkeszthető Excel táblában készült, ami azért volt praktikus, mert mindenki hozzáfért bárhonnan. Magát a tervet persze az utazás alatt reggelente mindig átbeszéltük,  néha pedig átcsoportosítottuk és tologattuk programokat, mindig azt csináltuk, amihez éppen akkor kedvünk volt. Mindössze a Barcelona-Madrid repjegyünk időpontja és pár Barcelonai látványosság volt a fix a tervünkben, ami tényleg lehetővé tette nekünk, hogy a hangulatunknak megfelelően járjuk be a városokat. Ahogy említettem az előbb, Barcelonában több helyre is előre megvettük online a jegyünket, amivel nemcsak rengeteg időt spóroltuk, de a pénztárcánk is hálálkodott nekünk rendesen. Szállást mi a Booking.com-on keresztül foglaltunk, de az Airbnb-n is számtalan lehetőség közül válogathatunk, illetve van egy magyar csapat, akik szuper áron adják ki az apartmanjaikat.  Hasznos tipp még, hogy érdemes Google maps-on előre  bejelölni a Téged érdeklő látványosságokat, helyszíneket, illetve utána nézni a belépős helyeknél a “free hours“-nak, mert ha már valamit ingyen meg lehet nézni, akkor én amondó vagyok, hogy nézd meg ingyen. :)

BARCELONA

Barcelona volt az első úti célunk,  amiről az utazás tervezése előtt nekünk is csak annyi fogalmunk volt, hogy itt magasodik a Sagrada Familia, itt sorakozik számtalan Gaudí épület és ugye van tengerpartja is.  Nyilván a programok szervezésénél már sejtettük, a 4 napos ottlétünk után pedig már biztosan tudtuk, hogy Barcelona egy fantasztikus hely. A város felfedéséhez a legpraktikusabbegy T10-es tömböt vásárolni, ami 12 euróba kerül, és a Renfe vonatra is használható, amivel a reptérről lehet bejutni a belvárosba. Az első nap előre váltott jegyünk volt a Sagrada Famíliaba ( Szent Család temploma), amely Gaudí legnagyobb alkotása. A belépő mellé magyar audiguide is jár, érdemes elvenni a bejáratnál, mi erről lemaradtunk, de Ti ne felejtsétek majd el. S hogy milyen volt a templom? Monumentális, részletgazdag és igaz a hír, még tényleg nincs befejezve. Ha Barcelonában jársz, akkor kötelező program mindenképp, már csak azért is, mert mindenki meg fogja kérdezni, hogy láttad-e a Sagradat?

Gaudíó épületei is mindenképp kerüljenek fel a “Barcelonában megnézendő”listátokra, illetve ne hagyjátok ki a La Ramblat, a La Boqueria piacot, a Santa Euália katedrálist és persze a Santa Maria del Mar székesegyházat.  Nézzetek szét a gótikus negyedben, üldögéljetek a Güell parkban, valamint sétáljatok le a tengerpartra is.  A tervezéshez mi leginkább ezt az oldalt használtuk, mentsétek el Ti is könyvjelzőbe, mert minden hasznos infót megtaláltok itt. Most pedig beszéljenek a képek helyettem.

MONTSERRAT

Barcelonából mindössze 1 óra vonatúra található Montserrat, ami a körutunk egyik legnagyobb élménye volt számomra. Montserrat legismertebb látványossága a sziklák tövében fekvő bencés apátság. A kolostorhoz libegővel mentünk fel, fogaskerékkel jöttünk le, és én mindenkinek ezt kombinált konstrukciót ajánlom jegyvásárláskor. Mindössze 25 euró volt ez a típusú jegy, és tényleg úgy gondolom, hogy minden eurócentet megért. A templom egyébként 880 körül épült és itt található Katalónia egyik fontos zarándokhelye, ugyanis ezen a helyen őrzik a Fekete Madonnát. Egy kis fun fact, hogy az a legenda járja, hogy aki megérinti a Madonna kezében lévő almát, egész életében szerencsés lesz.  Nyilván én is megdörzsöltem jó alaposan a hosszú sor ellenére is, de egyelőre sajnos még nem értesítettek a Szerencsejáték Zrt.-től, hogy egy nagyobb összeget kell átvennem. :)  Több kijelölt turistaútvonal van kijelölve, érdemes egyet kiválasztani és bejárni a környéket, mert tényleg lenyűgöző látványt nyújt a táj. Én most a laptop előtt ülve arra gondolok, hogy bárcsak visszamehetnék ide, ezért szerintem ha a közelben jártok, akkor mindenképp ruccanjatok át Montserratba 1 napra. Megéri.

 

MADRID

Barcelonát 4 nap után hagytuk el, a következő úti célunk pedig Madrid volt.  A két város közti utazáshoz a spanyolok saját légitársaságát választottuk, az Ibériát, ami tényleg egy fapados járat, de a célnak tökéletesen megfelelt. Felszállással, leszállással együtt másfél óra volt az út, a mérlegelés során ez volt a leggyorsabb módja átjutni egyik városból a másikba. Madrid arculata kissé más, mint Barcelonáé, sokkal  rendezettebb a városkép, az építészet letisztultabb, a tömegközlekedés flottul kiépített, de nyilván Madrid esetében egy nagy Európai fővárosról beszélünk. Madrid azon városok közé tartozik, amelyek gyalogosan is könnyedén bejárhatóak, mi mindössze a reptérről a belvárosba való bejutáshoz vettük igénybe a metróhálózatot. A szállásunk Madrid főutcája mellett, a Gran Via elején volt, és a centerből aztán tényleg minden léptéktávolságban volt. Madridban is érdemes megnézni, hogy mikor ingyenesek a múzeumok, a Prado például vasárnap délután, érdemes kihasználni. Ezenkívül a helyiek ingyen tartanak városi sétákat, ha beszél valaki spanyolul vagy angolul, akkor semmiképp se hagyja ki, ez az egyik legjobb módja felfedezni egy várost. Érdemes megnézni még a Királyi palotát, a  Plaza Mayort, az egyiptomi Debod templomot. Rengeteg a zöld terület Madridban, a nyugalom szigete a Buen Retiro park és a Királyi botanikus kert is. Most pedig itt is következzenek a képek.

 

Végül beszéljünk még egy picit a spanyol ételekről.  Gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy ha egy új városba érkezem, akkora helyi specialitásokat mindig minden körülmények között ki kell próbálnom.  A következő különlegességeket akartuk megkóstolni: paella, churros, különféle tapasok, és persze a helyben készült sangriát. Mindenkinek örömmel jelentem, a küldetést sikerrel teljesítettük, mindent kipipáltunk a listánkról.

Előre tudtam, hogy Spanyolország egy klassz hely lesz, és így is lett.  Egyszer majd szeretnék visszatérni ide, megnézni Malagat, Sevillát és a Gibraltári szorost, de a következő úti célom egyelőre nem Spanyolország lesz. :)

 

 Ti jártatok már Spanyolországban? Mi tetszett a legjobban? Kóstoltatok spanyol ételeket és italokat? Visszamennétek Ti is, ha tehetnétek? 

Get the Latest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.

© 2019 · on Genesis Framework